Hoe kom ik achter de waarde van mijn Lp’s, Vinyl?

Waarde Lp’s. Grammofoonplaten, langspeelplaten zijn weer Hot! In het bijzonder voor verzamelaars en fervente platendraaiers.

Alles wat betreft de waarde heeft te maken met de originaliteit van het vinyl. De kwaliteit van de plaat én de waarde van de artiest(en). Daarbij komen nog een aantal andere zaken zoals zeldzaamheid, populariteit van de uitvoerende artiesten en bands. En daarbij nátuurlijk het unieke nummer van de plaat. Het unieke persing nummer van de plaat, of het land van persing kan de prijs van een plaat zomaar vertienvoudigen. Hoe minder dat er van deze vinyl uitvoering zijn geperst, of bewaard gebleven zijn, hoe exclusiever de plaat. Of dat nu een EP, LP of Single is op 7”, 10” of 12”.

Gesigneerde platen met een handtekening van de artiest zijn meer waard

Promo’s brengen voor verzamelaars vanwege de kleine oplage meer geld op. Colored vinyl en picture discs zijn zeldzamer dan ‘gewone’ zwarte platen. Alles waar een zeldzaam of zeer zeldzaam label aan hangt brengt in de regel meer geld op. Albums die voor releasedatum om een of andere reden uit de handel zijn gehaald, zijn behoorlijk wat waard. Zeg maar serieus geld zo ondertussen!

Physical Graffiti koopt en verkoopt Vinyl en CD’s bij platenbeurzen en festivals. Ook voor Official Merchandise.
Vinyl met een jukebox afspelen? Kijk bij onze collectables website

En nog wel veel meer dan dat. Is de plaat origineel, of is het een herpersing? Een groot verschil in prijs! Een verzamelaar zal vrijwel altijd gaan voor de eerste persingsreeks. Orginele platen klinken vaak ook beter dan herpersingen. Maar uiteindelijk gaat het bij verzamelaars ook om de orginele plaat. Daarentegen zijn er nu, nieuw te koop, nog steeds fraaie geremasterde grammofoonplaten. En er zijn nu ook weer bands met een echt “platencontract”.

Een verzegeld album is meer waard dan een geopend album
De kwaliteit van dit album is namelijk beter behouden gebleven. Hoe ouder het album, hoe hoger de Lp waarde is. Dit om reden dat er minder van voorradig zijn en omdat het lastiger is om een ouder exemplaar te bemachtigen.

Waarde Lp’s en ander Vinyl

De conditie van je lp’s en ander vinyl is erg belangrijk bij de bepaling van de waarde van uw vinyl. Om de conditie van de plaat en hoes te bepalen is een kwaliteitsbeoordeling gecreëerd. Van de slechtste conditie tot de beste: Poor (Slecht), Fair (Fair), Good (Goed), Very Good (Zeer Goed), Very Good+ (Zeer Goed+), Excellent, Excellent+, Near Mint (Bijna Nieuw) of Mint (Als Nieuw). Controleer dus een de staat van een vintage album voordat je wilt gaan verkopen,. Is de hoes onbeschadigd of zitten er krassen of vlekken op? Wat is de staat van de plaat, het vinyl. Zijn er optische beschadigingen? Een beschadiging die je ook kunt horen? Wanneer u denkt dat u naast een open haard zit met allerlei geknetter, dan is het zeker geen mint staat.

Bij sommige zeer zeldzame en unieke albums kun je vragen wat je wilt

Een voorbeeld is B.v. The Black Album van Prince. Één week voor de officiële release, gaf Prince de opdracht om alle 500.000 exemplaren die op de plank lagen om verzonden te worden, te vernietigen. Een aantal albums ontsprong de dans en in april 2018 werd een dergelijk exemplaar verkocht voor $27.500,- op Discogs. Je kan ook nog wel eens een kopie hiervan tegenkomen en soms is dat best lastig te zien. Aan kleine details zoals b.v. de geur, de structuur van het karton en de kleurechtheid én scherpte van de hoes. Dan moet je wel weten hoe de echte, de orginele, eruit ziet. En natuurlijk is het matrijsnummer van de plaat hiervan anders.

Waarde Lp’s, kopieën zijn natuurlijk veel minder waard dan de originele plaat

Kopieën, replica, is dus iets anders dan een herpersing. Maar stel dat de “echte” plaat €1000 waard is, dan kost een kopie daarvan altijd nog tussen de €50 en de €100. Maar die kopieën verkopen ze natuurlijk het liefste ook voor €1000, dat begrijpt u wel. U begrijpt nu ook gelijk waarom er (vooral) replica’s van deze platen zijn dus kijk uit wat u koopt! Inkoper, opkoper Cor van Physical Graffiti weet ze uit ervaring wel te herkennen. Soms erg lastig te zien, eerlijk is eerlijk, laat staan dat dit voor een gewone koper te zien is.

Waarde Lp’s en ander vinyl. Wij kopen én verkopen bijzondere platen? Bent u op zoek naar lp’s? Bijzondere Lp’s! Lp’s maar ook ander interessant vinyll? Niet alle vinyl is overigens duur, kijk maar bij Physical Graffiti in de (online) winkel. Wij verkopen ook populaire vinyl titels uit de zeventiger jaren in VG+ (Very Good +) kwaliteit vanaf zo’n 6-7 euro. Physical Graffiti heeft zo’n 5000 lp’s en ander vinyl én 10.000 CD’s doorlopend op voorraad. Wij hebben geen fysieke winkel, wel een online winkel. Wij verkopen ook volop aan liefhebbers en verzamelaars vinyl, CD’s en Merchandise op grote en kleine platenbeurzen en festivals! Voor meer informatie physicalgraffiti.nl

Voor een indicatie van de waarde van Lp’s

Cor van der Velden, een familielid van Rick (eigenaar van The Stocklot Company), is een expert op lp en ander vinylgebied. Hij verkoopt al ruim 35 jaar internationaal CD’s, Lp’s en ander vinyl. Hij is goed op de (actuele) hoogte van de waarde van (unieke) vinyl, lp’s, cd’s en singles. De Physical Graffiti stand- beurswinkel is ook te vinden op grote festivals zoals: Bospop, Graspop, Moulin Blues, Parkpop, Rock am Ring en vele andere (internationale) platenbeurzen en andere activiteiten. Cor is verwoedt verzamelaar van Pink Floyd. Daar kan hij u alles over vertellen, net zoals over vele andere artiesten.

Reken uzelf even rijk met onderstaande voorbeelden. Geeft niks, lekker gevoel toch voor even?

Deze onderstaande platen zijn natuurlijk wel heel erg bijzondere Lp’s. Wel prettig dat u daar tijdens de verkoop op gewezen word toch? Laat u echter niet gek maken als u een hoes ziet en herkend. Er zijn immers nog een aantal zaken meer waarom onderstaande voorbeelden erg kostbaar zijn onder verzamelaars.

The Five Sharps – ‘Stormy Weather'(1953). Waarde: 22.100 euro

Dit is een zeldzaam R&B exemplaar. Deze plaat werd slechts één keer uitgebracht en kort daarna is de groep uit elkaar gegaan. Volgens de kenners is dit de ultieme doo-wop plaat die je kunt vinden. Bovendien zit hier nog een bijzonder verhaal achter.

U gaat nu vast in de kast kijken! neem van ons aan…deze uitvoering heeft u niet 😉

Elvis Presley – ‘Stay Away, Joe’ (1967)

Geschatte waarde: 22.300 euro

Dit album van Elvis Presley bevat een dertig-minuten-durende opname voor een radio uitzending. Voor zover het bekend is hier geen exemplaar van op de markt te vinden.

Nirvana album “Bleach”

Van dit album weden in 1989 slechts 1000 exemplaren geproduceerd. In 1992 kwam er een re-release en platenmaatschappij Sub Pop experimenteerde voor de cover met een andere soort marmer-effect.

Een van die experimenten zou je 1500 dollar kunnen opleveren. Je herkent de hoes aan een wit-rood effect met een blauwmarmeren sleeve. Denk je ‘m te hebben ga dan maar snel zoeken!

Bob Dylan – ‘The Freewheelin’ Bob Dylan’ (1963). Waarde: 31.300 euro

Het tweede album van Bob Dylan ging al in productie toen hij op het laatste moment vier nummers besloot te veranderen.

Echter, dit was niet snel genoeg gecommuniceerd. Hierdoor had de platenpers al een paar exemplaren van de eerste versie gedrukt. Van deze versie van dit album ga je er echter weinig tegenkomen!

Waarde Lp’s
The Beatles kunnen je duidelijk een flinke zakcent opleveren.

De originele cover van ‘Yesterday And Today’, een plaat uit 1966, toont de mannen omringd met vleeswaren en uit elkaar gehaalde poppen.

De zogenaamde butcher cover werd niet bepaald goed ontvangen en Capital Records gaf 250.000 dollar uit om de 750.000 exemplaren uit de handel te halen.

The Rolling Stones – ‘Street Fighting Man’

In de VS zou op de originele cover politiegeweld te zien zijn van de rellen bij de Chicago Democratic National Convention in 1968. Later vond de platenmaatschappij de cover toch te controversieel en werd ‘ie veranderd. Er zouden nog zo’n tien tot achttien exemplaren circuleren en daar zou je maar liefst 17.000 dollar voor kunnen krijgen.

Sex Pistols – ‘God Save the Queen’ Waarde €8600,00 Dollar

Het verhaal doet de ronde dat de Britse punkrockband in maart 1977 een platencontract kreeg bij A&M Records, maar na zes dagen alweer buiten werd gezet omwille van hun gedrag.

Die zes dagen waren echter genoeg om deze single op te nemen en er 25.000 exemplaren van te produceren. De LP’s moesten eigenlijk vernietigd worden, maar toch circuleerden er nog negen exemplaren in het wereldje. Die werden voor serieus geld verkocht en de duurste leverde maar liefst 8600 dollar op.

De kans is helaas klein dat deze in jouw collectie zit, maar je zou maar eens veel geluk hebben.
Bruce Springsteen – ‘Spirit in the Night’ Waarde 5000 Dollar

Verzamelaar John Marshallog vertelde in een interview met radiostation K-Earth dat je voor de eerste editie van deze vinyl plaat zomaar zo’n 5000 dollar zou kunnen krijgen.
David Bowie – ‘Diamond Dogs’ David Bowie Vinyl zou je weleens flink wat geld kunnen opleveren. Bij de originele versie van dit album waren de geslachtsdelen van een hond te zien, maar dat vond platenmaatschappij RCA achteraf gezien toch wat vulgair. De uiteindelijke versie was iets kuiser, maar een paar werknemers wisten de originele LP’s te bewaren. In 2003 verscheen een van die platen op eBay, waar deze bijzondere lp maar liefst 3350 dollar opleverde. Anno 2020 zouden daar waarschijnlijk nog wel wat extra dollars bijkomen.

Waarde Lp’s. Waar is taxatie op gebaseerd?

Om voor uzelf te kijken naar de waarde van Lp’s en ander vinyl zou u alvast eens op www.discogs.com kunnen kijken.

Daar kunt u het nummer van de plaat invoeren en een indicatie van de prijs kunnen zien. Waarvoor deze platen in het verleden verkocht zijn. Deze platenmarkt is behoorlijk in beweging dus voor recente info stuur gerust een bericht. Kijk ook bij de Physical Graffiti Winkel.

Denkt u bijzondere persingen in huis te hebben? U wilt deze verkopen? Neem dan eens contact op. Wij kunnen u vast verder helpen.

Vinyl verkopen?

Stuur een bericht.
Cor neemt snel contact met u op.

Physical Graffiti is doorlopend op zoek naartweedehands CD’s en Vinyl

Wij komen graag bij u langs voor het kopen en ophalen van uw verameling vinyl in Nederland en België.

Cor: Interessante platen voor mij? Contact goed? Prijs goed? Dan hebben wij altijd een deal!

Lp’s vinyl verkopen? Lp’s, Vinyl daar zijn wij naar op zoek!

Lees meer over Verzameling verkopen?

Contactformulier


1 thought on “Hoe kom ik achter de waarde van mijn Lp’s, Vinyl?”

Leave a Comment