Hoe kom ik achter de waarde van mijn lp’s , Vinyl?

Muziek is Emotie

Waarde Lp’s. Grammofoonplaten, langspeelplaten zijn weer Hot! In het bijzonder voor verzamelaars en fervente platendraaiers. Alles wat betreft de waarde heeft te maken met originaliteit van het vinyl. De kwaliteit van de plaat én de waarde van de artiest(en). Daarbij komen nog een aantal andere zaken om de hoek zoals zeldzaamheid, populariteit van de uitvoerenden en nátuurlijk het unieke nummer van de plaat.

Juist het unieke persing nummer van de plaat, of het land van persing kan de prijs van een plaat zomaar vertienvoudigen.

En nog wel veel meer dan dat. Is de plaat origineel, of is het een herpersing, een levensgroot verschil in prijs. Een verzamelaar zal vrijwel altijd gaan voor de eerste persingsreeks. Orginele platen klinken vaak ook beter dan herpersingen. Maar uiteindelijk gaat het bij verzamelaars om de orginele plaat. Daarentegen zijn er nu, nieuw te koop, nog steeds fraaie geremasterde grammofoonplaten. En er zijn nu ook weer bands met een echt “platencontract”.

Wij kopen én verkopen bijzondere platen? Bent u op zoek naar lp’s? Bijzondere Lp’s! Voor meer informatie physicalgraffiti.nl
  • Een verzegeld album is meer waard dan een geopend album. De kwaliteit van dit album is namelijk beter behouden gebleven. Hoe ouder het album, hoe hoger de waarde is. Dit om reden dat er minder van voorradig zijn en omdat het lastiger is om een ouder exemplaar te bemachtigen.
  • Gesigneerde platen met een handtekening van de artiest zijn meer waard. Promo’s brengen voor verzamelaars vanwege de kleine oplage meer geld op. Colored vinyl en picture discs zijn zeldzamer dan ‘gewone’ zwarte platen. Alles waar een zeldzaam of zeer zeldzaam label aan hangt brengt in de regel meer geld op. Albums die voor releasedatum om een of andere reden uit de handel zijn gehaald, zijn behoorlijk wat waard. Zeg maar serieus geld zo ondertussen!
  • Een voorbeeld is B.v. The Black Album van Prince. Één week voor de officiële release, gaf Prince de opdracht om alle 500.000 exemplaren die op de plank lagen om verzonden te worden, te vernietigen. Een aantal albums ontsprong de dans en in april 2018 werd een dergelijk exemplaar verkocht voor $27.500,- op Discogs. Je kan ook wel eens een kopie tegenkomen en soms is dat best lastig te zien. Aan kleine details zoals b.v. de geur, de structuur van het karton en de kleurechtheid én scherpte van de hoes. Dan moet je wel weten hoe de “echte” eruit ziet natuurlijk. En natuurlijk is het matrijsnummer van de plaat hiervan anders. Kopieën zijn natuurlijk altijd veel minder waard dan de originele plaat. Maar stel dat de “echte” €1000 waard is, dan kost een kopie daarvan altijd nog tussen de €50 en de €100. Maar die verkopen ze natuurlijk het liefste ook voor €1000. U begrijpt nu gelijk waarom er (vooral) replica’s van zijn dus kijk uit wat u koopt! Inkoper, opkoper Cor weet ze uit ervaring wel te herkennen. Soms erg lastig te zien, laat staan voor een gewone koper.

Voor een indicatie van de waarde van Lp’s

Cor van der Velden, een familielid van Rick (eigenaar van The Stocklot Company) is een expert op lp gebied. Hij verkoopt al ruim 35 jaar internationaal Lp’s en vinyl. Hij is goed op de (actuele) hoogte van de waarde van (uniek) vinyl, Lp’s, cd’s en singles. Cor is ook te vinden op grote festivals zoals Bospop, Parkpop, Rock am Ring, de Zwarte Cross en vele andere (internationale) beurzen en activiteiten. Cor is verwoedt verzamelaar van Pink Floyd. Daar kan hij u alles over vertellen, net zoals over vele andere artiesten.

Het specialisme is pop en rock 60-70-80-90er jaren. Cor van Physical Graffiti zal u altijd een reële prijs betalen voor al uw Vinyl.

Enkele voorbeelden van “dure” platen

Reken uzelf even rijk met onderstaande voorbeelden. Geeft niks, lekker gevoel toch voor even? Deze onderstaande platen zijn natuurlijk wel heel erg bijzondere Lp’s. Wel prettig dat u daar tijdens de verkoop op gewezen word toch? Laat u echter niet gek maken als u een hoes ziet en herkend. Er zijn immers nog een aantal zaken meer waarom onderstaande voorbeelden erg kostbaar zijn onder verzamelaars.

The Five Sharps – ‘Stormy Weather'(1953). Waarde: 22.100 euro

Dit is een zeldzaam R&B exemplaar. Deze plaat werd slechts één keer uitgebracht en kort daarna is de groep uit elkaar gegaan. Volgens de kenners is dit de ultieme doo-wop plaat die je kunt vinden. Bovendien zit hier nog een bijzonder verhaal achter.

Elvis Presley – ‘Stay Away, Joe’ (1967). Geschatte waarde: 22.300 euro

U gaat nu vast in de kast kijken!
neem van ons aan…

deze uitvoering heeft u niet 😉

Dit album van Elvis Presley bevat een dertig-minuten-durende opname voor een radio uitzending. Voor zover het bekend is hier geen exemplaar van op de markt te vinden.

Denkt u bijzondere persingen in huis te hebben? U wilt deze verkopen? Neem dan eens contact op. Wij kunnen u vast verder helpen.

Nirvana album “Bleach” Van het album in 1989 werden slechts 1000 exemplaren geproduceerd. In 1992 kwam er een re-release en platenmaatschappij Sub Pop experimenteerde voor de cover met een andere soort marmer-effecten. Een van die experimenten zou je 1500 dollar kunnen opleveren en je herkent ‘m aan een wit-rood effect met een blauwmarmeren sleeve.
Bob Dylan – ‘The Freewheelin’ Bob Dylan’ (1963). Waarde: 31.300 euro
Het tweede album van Bob Dylan ging al in productie toen hij op het laatste moment vier nummers besloot te veranderen. Echter, dit was niet snel genoeg gecommuniceerd. Hierdoor had de platenpers al een paar exemplaren van de eerste versie gedrukt. Van deze versie van dit album ga je er echter weinig tegenkomen!

The Beatles kunnen je duidelijk een flinke zakcent opleveren.
De originele cover van ‘Yesterday And Today’, een plaat uit 1966, toont de mannen omringd met vleeswaren en uit elkaar gehaalde poppen. De zogenaamde butcher cover werd niet bepaald goed ontvangen en Capital Records gaf 250.000 dollar uit om de 750.000 exemplaren uit de handel te halen.
The Rolling Stones – ‘Street Fighting Man’
In de VS zou op de originele cover politiegeweld te zien zijn van de rellen bij de Chicago Democratic National Convention in 1968. Later vond de platenmaatschappij de cover toch te controversieel en werd ‘ie veranderd. Er zouden nog zo’n tien tot achttien exemplaren circuleren en daar zou je maar liefst 17.000 dollar voor kunnen krijgen.
Sex Pistols – ‘God Save the Queen’
Het verhaal doet de ronde dat de Britse punkrockband in maart 1977 een platencontract kreeg bij A&M Records, maar na zes dagen alweer buiten werd gezet omwille van hun gedrag. Die zes dagen waren echter genoeg om deze single op te nemen en er 25.000 exemplaren van te produceren. De LP’s moesten eigenlijk vernietigd worden, maar toch circuleerden er nog negen exemplaren in het wereldje. Die werden voor serieus geld verkocht en de duurste leverde maar liefst 8600 dollar op. De kans is klein dat die in jouw collectie zit, maar je zou maar eens veel geluk hebben.
Bruce Springsteen – ‘Spirit in the Night’
Verzamelaar John Marshallog vertelde in een interview met radiostation K-Earth dat je voor de eerste editie van deze vinyl zo’n 5000 dollar zou kunnen krijgen. Niet slecht.
David Bowie – ‘Diamond Dogs’ David Bowie zou je weleens wat geld kunnen opleveren. Bij de originele versie van dit album waren de geslachtsdelen van een hond te zien, maar dat vond platenmaatschappij RCA achteraf gezien toch wat vulgair. De uiteindelijke versie was iets kuiser, maar een paar werknemers wisten de originele LP’s te bewaren. In 2003 verscheen een van die platen op eBay, waar deze bijzondere lp maar liefst 3350 dollar opleverde. Anno 2020 zouden daar waarschijnlijk nog wel wat extra dollars bijkomen.
The Quarrymen – ‘That’ll Be The Day/In Spite Of All The Danger’ (1958). Waarde: 271.000 euro
Dit is een pre-Beatles plaat waar slechts één exemplaar van bestaat. Wie deze in zijn bezit heeft? Paul McCartney uiteraard. Waarde geen 265…269…nee 271.000 euro ;). Maar waar is taxatie op gebaseerd?
Mooie Vintage platen labels

Waar is taxatie op gebaseerd? Om voor uzelf te kijken naar de waarde’s van Lp’s zou u alvast eens op www.Discogs.com kunnen kijken.

Daar kunt u het nummer van de plaat invoeren en een indicatie van de prijs kunnen zien. Waarvoor deze platen in het verleden verkocht zijn. Deze markt is behoorlijk in beweging dus voor recente info stuur een bericht.

Wij kopen verzamelingen Lp’s,
grammofoonplaten, langspeelplaten, vinyl
voor een eerlijke prijs!

Lp’s vinyl verkopen? Lp’s, Vinyl daar zijn wij naar op zoek!

Lees meer over Verzameling verkopen?

Stuur een bericht. Cor neemt snel contact met u op.


Leave a Comment

Scroll to Top